Akneli ciltlerin kabusu olan komedonu birlikte inceleyelim. En yaygın cilt problemlerinden biri olan komedon açık ve kapalı olarak 2 türde ciltte bulunur. Cildin daha kusurlu ve pürüzlü görünmesine yol açan bu cilt sorunu, kıl foliküllerinde yani gözeneklerin içinde beliren siyah veya beyaz noktalardır. Ciltte tıkanmış gözeneklere komedon adı verilir. Komedon yapısı akneden farklıdır. Cilt temizliği ve bakımı sağlanamazsa ilerleyen durumlarda iltihaplı kist sivilcelere kadar dönüşebilir.
Ciltte oluşan komedon, sivilceden daha küçük ve pürüzlüdür. Akne ve siyah nokta gibi sıkma işlemi yapıldığında dışarı çıkmaz. Yapısı gereği içleri sert olur. Komedonlar ciddi bir sağlık soruna işaret etmez. Fakat müdahale edilmezse yüzdeki bakteriler komedonun içine girerek kıl kökü iltihaplanmasına kadar sebep olabilir. Gerekli cilt bakım müdahale yapılması önerilir.
Komedon açık komedon ve kapalı komedon olarak 2 farklı türe sahiptir.
Açık komedon nedir?
Deri yüzeyine daha yakın bir noktada ve içi beyaz dışı ise siyah renkli olan komedonlara açık komedon adı verilir. Bunlar siyah nokta olarak bilinir.
Kapalı komedon nedir?
Komedon cilt yüzeyinde oluşan fazla kir, yağ (sebum) ve ölü cilt hücreleri ile tıkanmış saç köklerine verilen isimdir. Ciltte minik ve ten rengi sert yumrulardır.
Halk arasında yağ bezesi olarak bilinirler. Dengesiz ve yağlı beslenme, cildi yeterince temizlememe ve ölü derilerin gözeneklerde birikmesiyle meydana gelirler.
Komedonal Akne Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?
Yağlı cilt yapısı komedonal akne oluşma sebepleri arasındadır. Regl dönemlerindeki hormonal dengesizlikler, komedon oluşmasına sebep olur. Ayrıca erkeklerde fazla testosteron da sivilce oluşumunu tetikler. Özellikle cilt yapısına uygun olmayan cilt temizleme jelleri, peeling ve nemlendirici ürünler, yastık kılıflarının uzun süre değiştirilmeden kullanılması komedonal akneyi arttırabilir.
Komedon Nasıl Geçer?
Dengeli beslenme ve doğru cilt bakım rutini oluşturmasıyla komedon oluşumu engellenebilir. Komedon tedavisinde cildi derinlemesine temizlemek ve temiz tutmak çok önemlidir. Cildin temizlenmesi sırasında doğru ürünlerin kullanımı önerilir. Komedon için erken davranmak hem şikayetlerin ilerlememesi hem akneye dönüşmemesi için çok önemlidir. Cildin pürüzlü ve kusurlu görünmesine neden olan komedonlardan kurtulmak için kullanılan cilt bakım ürünlerinin komedojenik olmamasına dikkat edilmelidir.
Salisilik asit, glikolik asit, retinoik asit gibi ölü tabakayı söken içerikler, AHA’lı (meyve asitli) veya A vitaminli kremler üst tabakanın peeling edilmesine yardımcı olacağından tercih edilebilir. Jel veya maske olarak değişik formlarda bulunan bu soyucuları kullanırken gündüzleri SPF içeren bir güneş koruyucu kullanılmalıdır.