Kolajen vücudumuzda en fazla miktarda bulunan proteindir. En az 16 çeşidi bulunduğu bilinmektedir. Vücudumuzda birçok farklı bölgede; kaslar, kemikler, deri, damarlar, sindirim sistemi ve tendonlarda bulunur. Vücudumuzda bulunan kolajene ek olarak dışarıdan takviye şeklinde alınabilir. İnsanlar yaş aldıkça vücutta üretilen kolajen miktarı da düşmektedir. Bu durum cilt ve saç sağlığında birtakım bozukluklara yol açabilir. Kolajenin Tip1 Tip2 Tip3 gibi farklı çeşidi vücuda bulunan farklı bir bölgeyi hedef alır. Cilt sağlığı, saç sağlığı ve genel sağlık için kullanılır. Örneğin, tip 1 olarak adlandırılan kolajen çeşidi vücudumuzda en çok bulunan türdür, deri ve organlarda bulunup, yaraların hızlı iyileşmesini ve kemiklerin oluşmasını sağlarken, tip 5 olarak bildiğimiz kolajen çeşidi saç telleri ve cilt dokularında bulunur. Diğer kolajen tipleri ise başlıca sindirim sistemi, eklem ve kıkırdak, bağ dokuları gibi alanlarda mevcut olup, dışarıdan takviye olarak alındığında bu bölgelerin genel sağlığına katkıda bulunmaktadır.
Yaşla birlikte azalan kolajen sayısı için vücuda Vücudumuz için elzem olan protein türlerinden biri olan ve yapısında 18 aminoasit bulunduran kolajenin yeterli miktarda var olmadığı durumlarda dışarıdan takviye olarak alınması, ya da haricen cilde veya saça uygulanması bir gereklilik haline gelmektedir. Dahilen kullanımda tablet, toz veya sıvı formlarda kullanılırken, cilt veya saç için genelde akışkan formda -örneğin cilt için serum, saç için bakım yağı, şampuan vs. tercih edilir.
Günümüzde popülerliği gittikçe artan gıda takviyesi kolajenin detaylarına, kullanım alanlarına ve faydalarına birlikte göz atalım.
Gıda Takviyesi Olarak Kolajen Nasıl Kullanılır?
Kolajen gıda takviyesi olarak düzenli ve yeterli miktarda kullanıldığı takdirde eklemler, sindirim sistemi, metabolizma, kas kütlesi, saç ve dişlerin güçlenmesinde olumlu etki sahibi olduğu gözlemlenmiştir. Hassas eklemlerin yapısında bulunarak hareket etmeyi ve oluşan şişlikleri azaltmayı, eklem ağrılarından kurtulmayı sağlar. Sindirim sisteminde proteinlerin parçalanması ve bağırsakların astarını rahatlatma konusunda görev alırken, metabolizmada temel besinlerin enerjiye dönüştürülmesi, yağsız kat kütlesi artışına, saç ve dişlerde ise yapı taşı görevini görerek güçlenmelerine destekte bulunur. Tüm bu faydaların yanı sıra, vücudun kolajeni kullanılabilir bir proteine dönüştürebilmesi için C vitamini tüketiminin de yeterli miktarda olması gerektiği bilinmelidir.
Saç ve Cilt İçin Kolajen Kullanımı Nasıl Olunur?
Vücuttaki oranı azaldığında cilt kırışıklığı ve sarkmalara, saçların yapısında ise bozulma, dökülme ve hassasiyetlere dolayısıyla saç kırılmalarına sebep verebilir. Ağız yoluyla vücuda direkt takviye olarak alınan kolajen ile cilt düzeyine krem veya serum olarak uygulanan cilt serumları hücrelerinin yenilenmesi ve onarılmasına destek olur. Bu sayede cildin daha parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Saç için kolajen içeren saç bakım serumu, yağı veya şampuanları saç hücrelerini onararak, kökleri güçlendirirken, saç derisindeki problemleri ortadan kaldırmaya destek olur. Daha dolgun, parlak ve sağlıklı görünümlü saçlar elde etmenize katkıda bulunur.
Cilde uygulanan kolajen yaşlanma karşıtı özelliği ile hücre yenileyici etki gösterir. Yapılan bir araştırmada, yaklaşık 2 aylık bir kullanım süresinin ardından cildin esnekliğini, nemini ve su kaybı oranını yüksek oranda iyileştirdiği görülmüştür.